Posts

Showing posts from 2011

Warkah buat mereka !

Image
Assalamualaikum Salam Sejahtera Balik,Yeah ! Dah nak balik Kedah,tinggalkan Nilai. Mungkin tiada lagi update blog,status fb,tweet hingga ke PetalingJaya
Sekarang dalam tempoh tenangkan diri Sendiri cetus hura-hara. Hati gundah.Jiwa gelora. sendiri buat,sendiri tanggung ! Maaf Mereka!
"Orang cakap nangis boleh legakan jiwa" Aku pernah cuba. dengar lagu keibubapaan,Ketuhanan. Mengalir air mata =.=" Rasa sedikit tenang.
Bila tenang,senang belajar. takde ingat benda-benda lain. homesick,belajar xbest,tension,takut fail takde,takde ! Tumpu 100% ingat Pencipta.kekasih-Nya.ibu.ayah Tak perlu ingat benda-benda lain
Contoh **sekadar hiasan
Ayuh !Majulah Mereka hiraukan lamunan lama buka lembaran baru Ingat !Tak kemana jika ditakuk yang lama. Berusaha lah agar berada di Jalan yg sepatutnya,lurus
Pohon kepadanya Moga kekal,Moga Berjumpa,Moga ditunjuk. Jalan yang Diredhai-Nya Amin. #anakkampung Sabar!Hanyasekejap

kisah Dongeng !

Image
Assalamualaikum Alhamdulillah !
^_^
Setiap masalah ada jalan keluarnya tak kiralah sebesar lubang cacing pun berusaha lah kita untuk kembali ke jalan-Nya
Tapi
Manusia sering melihat sesuatu perkara dengan pandangan yang serong Contoh saya bawakan satu kisah dongeng
Disuatu masa dahulu Ada seorang bapak dan anak ni bejalan bersama seekor keldai Al-kisah maka berjalan lah di Jalan Tanjung Pada mulanya,Si anak menunggang keldai itu dan ayah nya berjalan disisi keldai itu

Maka sampailah di Kampung Manjela Terdapat sekumpulan kutu jalanan mengutuk tindakan Si anak

Apek: Apa punya anak la !Tak kesian kat bapak dia langsung
Abg.Long: Betul tu,patutnya bapak kena naik keldai tu

Maka betukarlah posisi Si anak dan bapak nih
bapak tunggang,anak bejalan

Sampai di Kampung Pening Lebah
ada lagi yang mengeji
kupin: Bapak pemalas !kesian kat budak kecik tu kan ?
kipin: Ye,betulbetulbetul !

Akhirnya,Si ayah&Si anak
menuggang keldai bersama-sama

Sampai di Pekan Mentalun,

IntanPayung; Kesian keldai…

Hairan =.='

Image
Hairan !! =.= !! Assalamualaikum Salam Sejahtera Dalam berapa minggu lagi dah nak balik KedahDarulAman Selamat tinggal Nilai !
Serius =.=" From my deep heart !
kadang-kadang ok, kadang-kadang tidak..
Memang sukar diramal manusia nih, sekejap lain,sekejap lagi lain pulak ! memang manusia ni 'Rambut sama hitam,hati lain-lain'
Tapi sekejapnya dah berubah Baguslah berubah dari buruk ke baik! kalau sebaliknya ? =.=
Musykil ! Perlu ke nak bermasam muka sebab perkara yang remeh ? tak kan ? mungkin setiap manusia ada baik buruknya Jadi,senantiasa lah memperbaiki diri anda :) Bukan mudah nak berjaya tapi jika usahanya berpatutan Patutlah Berjaya !
Maaf Semua ! (".)

Nukilan 2 #anakkampung

Image
Tiada yang indah melainkan ciptaan-Nya !

Ingatlah ! Jika kita ingin semua orang menyayangi kita, Sayangilah semua orang :)
Tapi
Jika kita tak nak semua orang membenci kita, Janganlah kita membenci orang lain (".(.")

Nukilan 1 #anakkampung

Image
Masa itu emas Masa seperti pedang Masa seperti sayap,jika tak ditangkap akan beterbangan
Macam-macam lagi megenai Masa ! tapi kita masih lagi senantiasa asyik membuang masa
bermain berhibur berlari membelibelah
tanpa memikirkan apa kesudah nya kita hanyut dibuai hiburan
tapi ada juga yang memanfaat kan waktu nya Sebaiknya !
Solat Diawal Waktu Baca Al-Quran Baca bukubuku agama Dengar tazkirah,Ta'alim,Seminar Bersukan
Bagus lah kalau macam ni :)
Ingat !tiada yang dapat kita lakukan diDunia ini tanpa Pengetahuan-Nya !
Berubahlah ! Berhijrahlah!
#AnakKampung

Agree To Disagree !

Image
Assalamualaikum !
Salam Sejahtera ! Aku dicabar =.= TERCabar !
Walaupun kekurangan idea,akan ku cuba !
Setiap manusia ada egonya,pendapatnya
Jadi,kita harus besedia untuk menerima kebarangkalian dicaci dihina difitnah Tak kira la apa pun kita harus besedia untuk sesuatu
Satu kata-kata ku pegang
Agree To Disagree !
**Bersetuju untuk tidak bersetuju !
Bukan semua pendapat kita betul
dan
Bukan semua pendapat orang lain salah
Jadi Bijaksanalah dalam apa jua keadaan !
Selingan
Ini lah Aksesori WAJIB aku nak pegi mana-mana **nampak kuno tapi bernilai(sepupubagi)
**handphone 90an tapi penghubung kasihsayang (:
**hee -nokomen- CredittoDeutsch
Sebelum berundur
Ingat !
Keikhlasan itu Rahsia
takperlu nak cakapcakap 'saya ikhlas ni dik..' apa-apa la .. Ikhlas segalanya !
Sekian ! Kau menang (:

Hijrah Peribadi !

Image
Assalamualaikum Salam Sejahtera Syukur ! Selamat Tahun Baru Maal Hijrah 1433 !
Kelmarin ada la join satu seminar ni

7.30pagi dah pegi KTM sampai Bank Negara,kawan aku amek Ahmad Sabri,Muhammad,WanSyazwan sampai jam 5 petang kat situ
Lepas tu,pegi MidValley Makan2,makan la benda ni..
**bukansekadarnasiayam
Then dah habis makan ,ternampak la pulak benda ni
BIGAPPLE ! Wow ! Terkesima ! Sedap !
Tapi .. Setiap ada ceritanya :( Setiap musibah ,ada hikmahnya tak perlu dirataap,tak perlu diraung cukup la beserah ! Chill mi !
Jadikan satu peristiwa buruk sebagai pengajaran ! Sama la dengan HarimauMalaya kalah tu bersebab Bangkit balik ! GO FAKRI,THAMIL !
Sekian =/

Malaysia kuu !

Image
Assalamualaikum hee (: masih belum telambat
Tahniah Malaysia !
Mengaum Semula bak Harimau Kelaparan
lepas ni Kasi Cabaran sikit kat Syria esok
Semoga Berjaya lagi !

HarimauMalaya (:

Image
**TanahTumpahDarahku
Assalamualaikum ! Salam Sejahtera !
Kali ni aku tak nak tulis panjang-panjang
Satu ja nak cakap
Tahniah MALAYSIA ! Teruskan kejayaan Anda !

Duit Keluar Bak Air Mengalir

Image
Assalamualaikum Salam Sejahtera
DuitKeluarBagaiAirMengalir huu ):
Keluar pagi pukul 11 pegi MidValley
Sampai-sampai je pegi makan a.k.a sarapan+tengahari pastu bejalan-jalan dan membeli benda ni
Pergh ! memang tebaik la **rm13(RealSteel)
Sementara menunggu Buat benda ni dulu seronok sangat -with MuhammadSifyan,HazimAzizi,Fitri,Izhar&Shahdan
Senpat jugak aku jengah kedai ni Ada Budak suka sangat kedai ni (:

then menapak la menengok siWayang
Part ni aku suka sekali
Mejamu selera with RotiBoy ! (: IloveitsoMuch ! (:

Pencarian hati !

Image
Assalamualaikum ! Salam Sejahtera (:
semester pendek dah mula
lepas ni boleh makan kat sini balik
hee (:
Dapat beli-belah kat sini (:
Apa-apa pun, benda atas ni Tebaik !
Humm, ada lagi dua buah buku dalam Proses pembacaan
Pesanan Buat Diri

Meniti Jalan Suci
Petikan lagu Kemarau DiHati
Yang pulang pergi usahlah dirintih,
doakan saja dikurnia sejahtera,
apalah diratap dengan tangis keharuan,
leraikan hiba pujuklah hatimu,
pemergiananya iktibar buat mu,

Mungkin penghayatan kita berbeza,
tetapi bagi saya mesejnya
''Ingatlah Mati !"
Orang yang dah pegi meninggalakan kita memang boleh diingati
tapi tak perlu la nak merintih dengan ketentuan Ilahi. Mungkin ia menjadi iktibar atau suatu hikmah buat kita semua. *Tade kena megena antara hidup&mati
Kalau bermain boling , tentu ada matlamat nak jatuhkan semua pin.
Macam tula jugak kita punya hidup, kena ada matlamat, matlamat yang mampu bawa kita kearah Redha Ilahi. Sekian (,"(.")

Hargai Nikmatmu !

Image
Assalamualaikum ! Salam Sejahtera !
lama balik cuti,tak ada idea nak menulis Nak masuk semester pendek ni,cari duit sikit kerja kat Ai Rayz,Kuala Selangor(kedaiBuku)

dengan sepupuKU(AmirulHazim)
Sebuk-sebuk kerja =.= jumpa la bebanyak buku

Wasiat Luqman Al-Hakim
Kaedah Jibril(TeknikMudahDanPraktikalMenghafazAl-Quran)


**MasihDalamBacaan
Sedikit Perkongsian Nikmat akan terasa manisnya bila kita kehilangan nya
Dekat sekolah/IPT Dengan kawan-kawan, borak-borak minum makan main DOMINO(haha) tapi malam-malam,ingat dekat Family(Bagus !)
Dekat runah pula teringat kawan-kawan
nikmat nye dapat jumpa family nikmat nya dapat ramai kawan tapi
ingat !!

Madahku!!

Image
Assalamualaikum.. Salam Sejahtera.. Esok balik..
Tadi petang pegi hantar kawan aku nak balik Peneng Harapnya selamat sampai la Fitri Abd.Razak
KATAKU Hidup kita tak akan dapat sempurna Andai , tak diselesaikan AMANAH hidup !
-Khalifah Allah -Hamba Allah
Laksanakan sebaik nya segala suruhan-Nya Hidup kita tak perlu terlalu mengharap pujian orang sekeliling
Cukuplah DIA..
Nukilan ini adalah satu wadah untuk saya dan anda semua membentuk Akhlak yang terpuji bukan Terkeji
Cukuplah Redha ALLAH !!
Tegurlah kita sesama kita Moga sentiasa dalam Keharmonian..
Sekian(miracle)

Temanku (Izwan & Akmal)

Assalamualaikum Alhamdulillah (: Dah suka sekarang :)
Peksa sekarang ni.. 3 paper Saya amek..(FIM,LQM&ISM)
First paper Fim Habis je paper ni,Aku ajak la Si Izwan&Akmal pegi jalan-jalan Tetiba ! tekeluar idea nak pegi Low Yat ingat memain je dengan depa neh
tuptaptuptap
Keluar pegi Tesco(cari teksi (: ) Pastu,gerak la KTM
Qailullah dalam KTM(with AKMAL HAMZAH) sampai sana solat,pastu terus gerak Low Yat
Survey2 (= Jumpa laptop Asus (: Purchase it but... Tunggu dia Install macam-macam Aku,Akmal&Izwan Pegi la Time Square dengan niat nak study By The Way, nampak Singboard psal Taman Tema pegi la tengok-tengok
nak dijadikan cerita, jumpak pulak Pusat Bowling
Apa lagi.. Main la (: hahaha Keputusan nye : 1.Izwan Azman 2.Fahmi Kashfi(Aku) 3.Akmal Hamzah
Sampai habes semua2 pegi Low Yat dan lepak kat KFC KL Sentral Akhirnya, Pulang ke Nilai :)
Terima Kasih !! AKMAL HAMZAH IZWAN AZMAN

Kolej ku Dulu :)

Image
ALMOST 2 years in KISAS. what a great place. it's a supremacy. epitome. the alma mater. magnificent.

I've been to thousands of places in my life (though those 'thousands' aren't even close to ten on an elderly) but believe me there's nowhere like it.

I learnt life HERE. I mean, yeah, it's not like my WHOLE life, maybe some 60%.

You learn great things, do great things, achieve great knowledge, experience great events, meet great people, everything great. They're not great just because they're great, its because KISAS the became great. I meet great people here, not because they're borned great but because in KISAS they grow to become great. I experienced great events, not because the SBT thing, but because great people do great things. I get great knowledge not because it's here but it's because in KISAS I started to seek for it.

And I keep hoping for great things to happen. However, perfection is far more impossible than you expected. Yeah, …

A Journey :)

Assalamualaikum.. Salam Sejahtera..
Ringkas sahaja..
Alhamdulillah ! Sempat aku sampai ke klang sabtu yang lalu.. Ada la event kat sekolah dulu Kolej Kg .Jawa Agak menarik !! sebab dapat jumpa kawan-kawan :)
AFIF,ABBAS,NAIM,FAUZI,AMIR,RAJA, LUKMAN,AMMAR,SAFUWAN,HUSNY ,DAWUD,SHAH,ALIF,AMIN, TANGOK,MAD AND OTHERS LA..
Kaki yang menapak ni memang nak rehat la sekarang..
Sebelum balik ke CFSIIUM aku,Akmal&Husny pegi ke satu diskusi tentang THE FUTURE OF ISLAMIC FEMINISME
Mantap !! Aku harap-harap dapat pegi lagi program-program macam tu.. baru terbuka minda..
Dapat dengar pandangan orang lain yang tak sehaluan dengan kita tapi tak perlu melatah sebab semua orang tak sama pendapat jadi terima la seadanya.. Sekian (=

Beduk lapok :)

Image
Assalamualaikum..
Salam Sejahtera..
Blog ini dah berwajah baru :)
tapi
Rakan Pena saya Aiman Uslim
telah keluar dari blog ini
Mungkin dia ada haluan tersendiri :(

Terima Kasih atas segala tulisan dan nasihat selama ini :)

Dikesempatan ini ingin saya kongsikan sedikit ilmu..

Beduk Diketuk

'Lebih baik nampak bodoh 10 minit dari bodoh selamanya'

Sapa nak nampak dia Bodoh ?
Tak ada sapa pun nak dia bodoh
Jadi..kenapa nak bodoh 10 minit?

humm..
Bila mula-mula belajar
semua orang tak tahu apa-apa

bila dah belajar sedikit,tahu la sedikit
bila belajar banyak,tahu nye banyak

Apa yang nampak Bodoh?
Bila Bertanya..

Walhal tak nampak bodoh pun,
Cuma Mind Set sesetengah pihak je..

Biar la kita nampak macam bodoh dengan bertanya
sebab apa?

kalau kita tak bertanya sekarang
mungkin kita tak tahu Selamanya
Fikir-fikir kan :)

Mungkin dalam tulisan ini banyak kekurangan nye
Jadi saya harap agar semua menerima kekurangan diri ini

Agree to Disagree !!

Sekian.. :)

selamat hari raya

Image
Assalamualaikum.. Salam Sejahtera.. Selamat Berpuasa..hahaha..
Hampir sebulan kita berpuasa.. Akhirnya,Sampai la hari Raya..
Harap nya Ramadhan Akan datang dapat kita rasai..
Jangan lah kita seronok sangat.. Berpada-padalah kita ye..
SELAMAT HARI RAYA.. Ni Gambar raya Pertama..
SEKIAN

Cerita Dulu..

Image
Assalamualaikum.. Salam Sejahtera... Selamat berpuasa.. (ehem!!)
Ni cerita lama..29 MEI 2011 yang lalu..
Bermula,
Ni la kereta yang nak bawak aku ke UIAM Petaling Jaya Keluar awal,pukul 8 pagi kot.. Baru sampai kat Bukit Merah dah buat hal... Berapa jam tunggu dekat tepi Highway..huh! Tapi ada hikmah
So,Ayah aku dengan Pak Cik aku balik rumah..(cari kereta lain) then,aku pegi rumah Mak Cik aku.. Dekat nak maghrib , Ayah aku datang dengan Kereta baru.. TOYOTA WISH(pergh!!!) First time kot naik keta nih..(Proceed to Petaling Jaya) Ini satu scene dekat Petaling Jaya...(ta'aruf week) kat sini daftar,ta'aruf week,reunion dengan budak-budak kisas.. haha..nice..
Then , ke Nilai.. Belajar la kat sini.. Ilmu Pengetahuan Beteraskan Wahyu Dan Warisan Islam.. Belajar arab,fim,komputer(susah!!)
Sekarang.. dah 7 Ogos 2011..(dah 2 bulan kat sini) Kawan-kawan dah ramai.. Belajar pun dah banyak.. Main pun banyak(futsal) hemm..(=_=)
Ha tu la dia cerita nya..Doa kan la aku berjaya kat sini.. Sekian..('',('.')

Ramadhan Karim!!

Assalamualaikum..Salam Sejahtera.. Alhamdulillah dah masuk Ramadhan Yang ke 5.. Aku tak tinggal lagi terawih,walaupun kadang-kadang buat 20,12,8... Ikut mood la,cepat sangat mengantok..tak tahu kenapa..
Aku nak ucapkan Selamat Menyambut Ramahan Yang Mulia ni.. Kutip lah seberapa banyak yang boleh ganjaran yang Allah sediakan.. Satu lagi..Kejut-kejut kan lah aku sahur..susah kot nak bangun..
Sekian Terima Kasih..

ONE PIECE : bukan sekadar manga

Image
OK. Ini mungkin post terakhir saya di blog ni. HM.. entahla.. baru-baru ni cam maaaalas sangat nak post apa-apa. kinda bosan. lepas ni kalau saya nak menulis lagi pun, maybe saya akan buat blog baru. and I have a feeling that that thing is less likely going to happen. Impossible, if I could say. Give me some responses. Encourage me and I'll write.


"ONE PIECE di baca oleh AIMAN."

Ok. Baca lagi sekali boleh? macam salah baca je tu.

What the? Aiman baca One Piece! Buang tebiat manusia normal ke budak ni? Apekejadah!!

HM..

Rileks la. Orang biasa baca One Piece untuk seronok semata-mata. Orang bijak membaca mencari hikmah di sebalik segala benda yang dia baca. Kan hikmah itu barang yang diciciri mukmin? Ambiklah selagi boleh.

BUKAN SEKADAR MANGA

Saya pun tak tau saya salah makan apa tetibe rasa nak baca one piece ni. Again, kalau korang tak sedar lagi, one piece ni manga Jepun. Anime nye pun dah ade dah. So, one thing I really like about Japan is that they are really damn great in p…

KONFLIK terbesar pertama

Image
Ok. Look, I have done a lot of embarassing things in life but this one is really REAL. What the heck?

I have NEVER been this bad, this defeated.


KEMMANATAH..

Sayabarubalikkemsebenarnya. Hm. Untukpemilihanbiasiswa. Mula-mulasayaingatsayadahcukupbersedia, tapisayasilap. Memangbanyakbenda yang sayatahu, cumatakbanyakbenda yang sayamahir. Yelah, orangkalaubercakapmemangtererkan, tapibilabuatdiasaja yang tahubetapamenyesaldiasukacakappasalbendatudulu.

Sayabukandirisayaketikaitu. Memangbukan. Takpernahsayasehipokritini.

SEBENARNYA..

Sayamemangdah prepare all things. Soft skills, social skills, teamwork, leadership and knowledge. That is just the everything I need to succeed. Tapimungkinsebabsaya culture shock dengancarabergaulkatsana, sayajadi down.

So I became as passive as I was few years ago, and that couldn't have been any worse.

KITA, DUADUNIABERBEZA.

Sayanakmengkhususkancarabergauldanberprogramdisana. Programmer takpernahkisahtentangpercampuranlelakiperempuanterlampau. Merekacumafikirkan y…