Saturday, June 11, 2011

ONE PIECE : bukan sekadar manga

OK. Ini mungkin post terakhir saya di blog ni. HM.. entahla.. baru-baru ni cam maaaalas sangat nak post apa-apa. kinda bosan. lepas ni kalau saya nak menulis lagi pun, maybe saya akan buat blog baru. and I have a feeling that that thing is less likely going to happen. Impossible, if I could say. Give me some responses. Encourage me and I'll write.


"ONE PIECE di baca oleh AIMAN."

Ok. Baca lagi sekali boleh? macam salah baca je tu.

What the? Aiman baca One Piece! Buang tebiat manusia normal ke budak ni? Apekejadah!!

HM..

Rileks la. Orang biasa baca One Piece untuk seronok semata-mata. Orang bijak membaca mencari hikmah di sebalik segala benda yang dia baca. Kan hikmah itu barang yang diciciri mukmin? Ambiklah selagi boleh.

BUKAN SEKADAR MANGA

Saya pun tak tau saya salah makan apa tetibe rasa nak baca one piece ni. Again, kalau korang tak sedar lagi, one piece ni manga Jepun. Anime nye pun dah ade dah. So, one thing I really like about Japan is that they are really damn great in philosophying, and awesomely great in delivering their philosophy through their mangas and animes. So, ni ade some values I brought untuk korang yang berkurun baca one piece tapi tak sedar menyedar betapa astounding( not that kind of astoundingla..) mesej yang ia bawa.



1. FRIENDSHIP - Ni memang theme utama one piece. Siapa tak sedar gak ni memang nak kene inject tetanus kali kedua. tapi tetanus ni untuk bagi hilang sengal.

Oklah.. in most episodes ade ditunjukkan benda ni.. cam contoh time Luffy baru jumpa each kekawan dia.. Usopp, die tolong kalahkan yang kuku pedang tu. tah sape name die tah. Nami pulak die tolong kalahkan Arlong. Kinda touched bile Nami nangis mintak tolong kat Luffy time tu. Lagi, saya dah tak ingat. Hm, mungkin Okama tu, haa.. tah camne musuh leh jadi kawan. Okama sanggup tunggu n bagi semangat kat Luffy time die try nak recover from Poison Magellan yang kat prison tuh. and if I could add, look at how reckless Luffy became when he knew his brother was going to be killed. Die dengan Ace, saya tak sangka pirates pun ade strong brotherhood bond like that. Kalau orang Islam tak macam tu tak tau la.


2. HAVE A FAMILY! - nilai friendship tadi saya tak tahu kenapa Eiichiro Oda timbulkan. Saya rasa masyarakat Jepun takda masalah pasal friendship. Tapi nilai yang ni, I see why. Kalau korang tak tahu, orang Jepun kan ramai yang tak nak ada keluarga. pasal dah moden sangat. cam Korea and Singapore. Camna saya tahu? yelah.. birth rate mereka rendah and menurun tetiap tahun. maknanya makin ramai orang tak nak kahwin. orang Jepun ade cara melepaskan nafsu mereka. hiburan mereka melambak. mereka tak perlukan isteri. mereka tak perlukan anak. Buat apa semua tu?

And because of that, Oda timbulkan mesej ni. Saya sedar time perang Marine dengan whitebeard pirates tu.. time whitebeard dah nak mati.. die wasiatkan anak-anak die yang actually the recruits he obtained and they became his nakamas so that they never die. Punye die sayang kat anak-anak angkat dia tu. And die ceritalah yang sebenarnya all a man could have he already had. Tapi what he really dream for is to have a family. sons. to be called a father. That's why he wanted his sons to live.

Bila saya baca part ni saya cam, "Apekehal no 1 greatest pirate in the world at that time dream's was just having a family? why not fly to moon? why not rule the world? or why not get a new planet to live?"

Tapi tu la Jepun. That's how they manage to live. To have a dream that humble, that awkward(you might think), I couldn't think of anything any better.


3. YOU WANT TO DO SOMETHING? DO IT YOURSELF. AND NEVER COUNT ON ANYONE. - Korang perasan tak kadang-kadang ade part-part tegang exciting Oda akan lukis character almost a half page and then that character'll shout something that makes people terkesima fikir "betul gak pe die ckp". ade. cuba baca balik. Actually most of the messages in one piece is delivered there. Time dekat sky island, time Eneru nak musnahkan kampung tu, orang-orang kat situ pray to god. Tapi Luffy, die kate God doesn't exist! if you're goin' to sit down there and do nothing, ya ain't gonna be safe! Fight for yourself!". lebey kurang camtu la cakapnye. Say pun tak pasti bile part ni tapi adela time dekat sky island tu. Zoro pun ade cakap satu time tu, "I ain't prayin' to no god.".

Values camni boost rakyat Jepun punya semangat to work untuk dunia. They'll do their best, and they did. So, like what I have mentioned before, this is Japan. Most of them don't believe in God. Tapi mesej ni bukan untuk korang ikutla. ambik pengajaran.


4. DREAM. DON'T BE AFRAID TO DREAM. - yeah. even the most ridiculous of dreams. actually, this one yang buat Jepun banyak berjaya. Pernah tengok Ultraman? Machine yang hebat? Robots? Jepun yang banyak invent. Sebab imaginasi mereka kuat, mereka strive to realize the dreams. In one piece, contoh paling mudah Luffy la. katenya mahu jadi pirate king. orang gelak je banyak bile dengar dia kata gitu. Tapi memang betul la. Tanpa angan-angan, mana mungkin cita-cita menjadi realiti. Tapi kalau angan-angan kosong, itu dah jadi kes lain.


5. BE BETTER FOR SOMEONE YOU LOVE - nilai ni cam dekat-dekat dengan friendship. ni time Luffy dah hantar mesej so that he'll meet again his friends in two years time after they were separated from Shabondy Archipelago(most remembered island name, pasal sedap gile nak sebut kat mulut) and after Ace's death. Oda cerita setiap kawan-kawan Luffy said that "Luffy needs me at this time. I'll strive to be stronger. I must. Just wait Luffy. we'll always be there for you!". Lebey kurang la.

Sebenarnya benda ni saya ada alami. being better because of someone. Hm. Tahla.. nilai ni.. kita kan patut improve ourselves for the sake of Allah je kan? What about for our friends? For the love we have for them? i have no idea about the hukum.

Jangan hurai lebih-lebih pulak 'Love' tu.

Saya tahu mungkin ade orang akan tak puas hati dengan style and my message this time. Tapi takpela. You have the right to hate. But no one have the right to make me delete this post. Except there is something really wrong that concerns my religion.

Okay. Till next time. Assalaam.