Friday, March 30, 2012

Kekeliruan Identiti

Assalamualaikum
Sangat lama tidak menulis,kekok rasanya.
'Rehat' panjang ni,tambah ilmu dengan membaca

Kadang-kadang kita akan rasa
"Kan bagus kalau aku macam ni"
Kekeliruan identiti sangat menguji diri
Kita tak tahu nak jadi apa
Baik ke?Buruk ke?Biasa-biasa ke?
Bila terhantuk baru Tergadah
Sebenarnya identiti diri yang dicari bukanlah sesuatu yang perlu dikelirukan
Cuma Diri sendiri yang mencetuskan kesangsian
Saya sendiri kadang-kadang merasakan yang 'Aku Bukan Aku Sebenar'

Bila kita serius sangat dikatanya 'Emotional'
Bila kita lawak-lawak katanya 'Tak Mature'

Bila kita suka sangat buat joke,nanti bila bab serius orang dah tak nak percaya
Mengapa Harus keadaan berbeza menghukum sesetengah situasi
Jadi , Hanya dengan sedikit kefahaman
Dapat kita simpulkan bahawa sesuatu yang berlaku akan berakhir begitu
Walhal,ianya dapat diubah hanya dengan satu tindakan

'TAFAKKUR'

Berfikir
Aktiviti yang sukar dilihat,dihidu apatah lagi dirasa
Tapi hanya dengan berfikir secara waras kita akan mencapai sesuatu matlamat 
Orang akan pilih nak hadapi masalah lain, kalau dapat elak dari berfikir panjang
 Mungkinkah dengan Berfikir, sel-sel neuron akan menjadi 'Out Of Date'
Pastinya Tidak !

Berfikirlah Sambil Bersyukur
Kerana Bersyukur itu adalah Satu Nikmat
Kita akan merasa sangat nikmat Jika dapat Bersyukur.
Sekian.
Mintak Tujuk Ajar Sifu.