Posts

Showing posts from 2010

kerja oh kerja...

Assalamualaikum...what a great things!!!!
now i want to try...try beat the best,help the rest...
Sekarang saya sudah mula bekerja sebagai $%&*&*%.... Kerja mudah tapi membebankan...sekadar mengisi masa yang terluang...
Saya ada membeli satu buku yang berjudul 'Cara solat Nabi yang sahih' karya seorang ulama'... Saya pun masih dalam proses membaca buku ini...Jadi apa-apa yang boleh dikongsikan,akan saya kongsikan bersama...
Buat masa ini,yang boleh saya kongsikan ialah; kita boleh memejamkan mata untuk mendapat khusyuk.. Semasa hendak turun sujud,kena turun lutut dulu baru telapak tangan...
Moga-moga yang sedikit ini dapat membantu memperbaiki solat kita...
Sejahtera untuk semua...


Cerita Hidup...SPM...

Image
Assalamualaikum...saya kembali bersama gelaran 'ex-KISAS'...Sedih kot..isk4...
sekarang boleh berceloteh semula..masih dalam 'mood' tercengang sebab masih terkejut dah habis 'exam'...
apa-apa pun...saya berharap apa yang dijawab adalah yang TERBAIK..

Cerita hidup..

Seorang Hamba...berjalan ditepian mencari dimana hujungnya sebuah perjalanan..
dalam pencarian..ditemui banyak khazanah alam..banyak pengajaran yang ditemui..
namun...
hidup masih belum sempurna...kadang-kadang basah disimbah ombak..
masinnya jelas dirasa..luka berdarah,pedih terasa...
Inilah kehidupan...mengajar erti cinta,dalam mengejar cita...
Hakikatnya kembali kepada Yang Esa...
jadi hamba yang berjalan kehadapan..yang melihat kesilapan lalu agar ia tidak berulang..

Sekian...

sediakah kita...????

Image
Assalamualaikum....
Salam Ramadhan saya ucapkan...Saya bersyukur kerana masih dapat berada didalam bulan yang mulia ini...

SUDAH BERSEDIA????

Ramai diantara kita yang menghitung hari bagi menyambut hari raya aidilfitri....TETAPI .....Ada segelintir dari kita yang menangisi pemergian RAMADHAN...ini mungkin situasi yang biasa bagi orang2 awam yang amat gemar menghitung hari lebaran yang bakal disambut...bagi orang yang sentiasa hatinya dekat dengan ALLAH..semakin hampir syawal,semakin sedih hatinya kerana masih belum mampu menjadi seorang mu'min....

Jadi buat semua rakan-rakanku,ingatlah bahawa Ramadhan yang akan belum pasti akan menjemput kita...Isilah malam-malam terakhir ini dengan mencari siapa diri kita dan masih belum sempat untuk kita untuk berubah...mungkin saya bukanlah manusia yamg sempurna kerana saya juga mempunyai sikap yang buruk..INSYA'ALLAH...saya akan cuba mengatasi segala kekurangan....

*******
Rama…

Manusia dan Makanan

Image
balik raya.

my mood like always- macam tahun lepas juge. cume mungkin kali ini mungkin menjadi raya paling best . - huh? best? let's see..

[Gambar Hiasan]

"OOii!! Bilik 3 open cokelat!!"

taktaktaktak..(bunyi cam tapak kaki kuda). budak-budak 2nd floor menyerbu. belum sempat plastik cokelat dibuka, bilik 203 dah penuh dengan pelahap-pelahap yang macam kebuluran setahun.

hah. saja cerita suasana kat floor. kadang-kadang tergelak juge sendiri memikirkan bende ni. heh.

"Oi Don!(bukan nama sebenar), tuan die blom rasmikan lagi, ko dah sentap? kerek-teristik.."

"Sibuk ar ko Von(bukan nama sebenar juge), tuan die tak bising, ko sebok2 apesal?", balas Don, sambil bangga menunjukkan kelahapannya.

"OOhh.. gaduh sokmo. dok leh ke kalu dok gaduh time makang?". sampuk ustaz - (gelaran kami pada safwan).

Ramadhan Kareem.

Sahabat-sahabat,
Teori saya kali ini ialah - manusia sangat mencintai makanan. Makanan itu seolah seolah keperluan yang (gile mampos a kite kalau …

uniQ itu anugerah - kan?

Image
aku dah balik.

tibe rase nak tulis pulak.


cam biasa a bile bukak pc, facebook, dan blog-blog orang wajib dilayari. hm. bukan tu yang aku nak cerita.


sebenarnya, yang memang sbenarnya, yang takde tipu2, aku ni jenis suka memerhati ape orang buat kat cyberspace ni. aku boleh kenal perangai kawan2, ape yang depa nak, tahap pemikiran depa(mkne matang tak matang ke) dan yang plg best, EQ depa. biasa drpd blog la tak pun kt facebook. kadang buat survey, kadang tu dok tengok dedalam page orang. ahah. kantoi~


hidup ni sebenarnye best sebab Allah tak jadikan manusia semua sama. perbezaan sifat kita, cara kita berfikir - itu yang buat hidup best - bile kita mengenal orang lain, memahami mereka dan mencari jalan untuk manfaat sejagat.

cumenye tu lah - aku nak tekankan pentingnya kita mengenal manusia kerana pekdahnya yang x payah aku sebut(boleh dipikir sendiri)

kalau cam biasa orang tengok gaya penulisan aku ni, mesti orang fikir aku tak matang. mungkn poyo ade gak. ade juge yang tak faham - blur m…

sup goreng tertumpah

assalamualaikum.

minggu exam penuh mehnah tribulasi. iman saja penentu kekuatan diri.

2 hari lepas baru habis paper bio dgn phy. macamana? tak payah cerita rasanya. aku rasa kali ni aku tak dpt buat yang terbaik. atas beberapa faktor yang suka jugak lah aku nak hebahkan untuk pengajaran buat semua.


[byk kantoi ma paper!! arhh!!]

1. malas study. tiap malam balik prep terus tido. bajet bangun awal a.. buku tak habes baca lagi, latihan pun tak buat. tuptup.. 5.30 bangun.. kelangkabut...

2. bak kate cikgu Salina - BLACKOUT time jawab kertas. baca tu baca dah.. time nak jawab tu pule die boleh lupa.. memang cantek ahh.. lepas tu merapu saje tanpa henti.. bengang juge kadang-kadang. tapi, APA BOLEH BUAT...

3. salah faham konsep a.k.a Allah tak nak bagi.

Hmm.. bile fikir-fikir balik, rupe-rupenye manusia ni lemah betul kan. nak ingat bnde skit je pun waktu exam tu, tapi hentak-hentak kepala pun tak dapat juge. bila habis peksa, kelua dewan amek buku check it out balik.mulalah "oh..ha'a..…

stand until end....

Image
assalamualaikum...salam sejahtera....
aku nak balik hostel dah..sempat lagi bercoret-coret...hehehehe

minggu ni ak telah mengikuti banyak aktiviti...
seperti,,
-takraw daerah klang
-pc fair
-others...

letih gila....tapi aku sempat menghiburkan diri dengan satu manga ni...aku sekarang sudah minat baca komik jepun..macam best....manga ni bertajuk 'future diary-mirai nikki'...

minggu depan pulak ada exam...form4 tak cover lagi...form5 pun xhadam lagi...hemmm..


aku rasa aku mampu tulis yang ni sahaja....ada masalah????tekan sini..

harap para pembaca tidak jemu membaca,bukan sahaja blog,buku.....tetapi AL-QURAN...
sekian..
.....

ehem. mintak mencelah.

hari ni aku jmpe satu kate2 menarik time surfing. peeh.. pk2 balik ade betulnya jugak ape dia cakap tu. tengok nih:

"Wanita itu mungkin ada kelemahan pada bahagian aqalnya, namun kelebihan juga ada itu pada hati mereka"

hah. orang perempuan kne attack. takde a.. bukan celaan sepenuhnya.. ye tak?

opps.. sori a lupa kenalkan diri. aku penulis baru untuk blog ni. ops, penulis-bersama. kawan fahmi. gemar dikenali dengan nick 'sup_goreng' kerna aku adalah salah satu produk sup_goreng corp, sebuah syarikat antaraplanet bermatlamat sempoi tapi gempak. tak faham?

buat2 faham ye..

balik kepada kata2 tadi. hm.. aku setuju sebenarnya bukan kerana aku bias sebagai seorang lelaki, tapi aku melihat dan menyedari perkara ini. Orang perempuan ni kalau bab berfikir bagus, tapi tak sematang lelaki. Sebaliknya, lelaki kalau bab-bab perasaan mereka paling lemah. Jadi aku simpulkan: lets give the thinking bussiness to the boys, and the touching bussiness to the girl…